Elenhaar asztali szerepjátékkal kapcsolatos fórum
 
HomeKeresésRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Charioni társadalmi összetétele

Go down 
SzerzőÜzenet
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Charioni társadalmi összetétele   Szer. 7 Júl. 2010 - 13:04

Ebbe a topicba várom a charionnal kapcsolatos társadalmi vonalakat. Itt az alapvető társadalomelméleti szempontokra fektessük a figyelmet. Uralkodó réteg, államforma, rangok, kasztok, szervezetek, hatáskörök, kormányzat, stabilitás, érdekképviselet, jogok, előjogok, kötelezettségek...
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 8 Júl. 2010 - 20:03

Akkor vágjunk bele! Nem vagyok annyira képbe, hogy mi a pontos prekoncepciótok charionról, de épp ezért tisztázni kéne pár dolgot.

Államforma: Egyértelműen monarchia sztem. Bár ez az egy szó sok mindent jelenthet. A kormányzó kezében van nyilván a fő hatalom. Ez tiszta sor. DE... ez abszolút hatalom? Vagy beleszólnak a rendek(nemesség, papság, polgárság stb.)? Vannak egyáltalán rendek? Esetleg Szenátus van?

Társadalom rétegződése: Nyilván a vezető réteg egyrészt a főpapság, főnemesség. Eddig egyszerű. Gondolom mivel vannak nagyobb városok ezek rendelkeznek erősebb polgársággal is. A parasztságról feltételezem, hogy jómódú. De nekem lényegében ennyi él a birodalomról. Illetve annyi, hogy jól működő hivatalnokgépezettel rendelkezik.

Úgy emlékszem, hogy az irányelv egyfajta rendi társadalmú reneszánsz, igen erős antik elemekkel.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Pént. 9 Júl. 2010 - 10:11

Na már most!

A birodalom megnevezése: Charioni Kormányzóság. Tehát a kormányzó uralkodik. Ennek a története voltaképp az, hogy annak idején az Óbirodalom legjavában a Fényességes Mágusúrnő és leszármazottai uralkodtak. A hagyomány szerint nem lehet tudni, hogy mind végig ő volt egyedül hatalmon vagy a leszármazottai is sorra kerültek miközben ő eltávozott e világról. Lényeg a lényeg erős magiomatriarchális rendszer volt. Bylios lázadásával és a Fényességes úrnő eltűnésével a Birodalom és az uralkodói szék is csonka maradt és a Birodalom megbomlani látszott. Ekkor a varázslónők (az úrnő leszármazottai) vitázni kezdtek, hogy ki lépjen az Istenúrnő helyébe.

Vitájuk odáig fajult, hogy Bylios megerődödött és több tartományban is elkezdett fújdogálni a "változás szele". A Nagyasszony végül a legifjabb, de legközelebb álló férfi örökösre mutatott és felkérte őt a kormányzói tisztségbe. Feladata, hogy rendezze a birodalom ügyes bajos ügyeit míg a mágusúrnő vissza nem tér.

Azonban a fiatal később csak I. Zelrolként nevezett kormányzó túlságosan jó munkát végzett, mivel megszilárdította a Birodalom elégetlenkedő provinciáit. A gazdaságnak új lendületet adott törvényeivel és új politikájával. Azonban legfontosabb tevékenysége a birodalmi hadsereg megreformálása. Létrehozta a Gyémánt Légiót, mely egyfajta kormányzói személyes hadseregként funkcionált. Az elégetlenkedő nemeseket hamar jobb belátásra késztette ezen erő látványa. Hivatalnokrendszerét a Halál és a Törvények Istenének kezébe adta, ezzel tovább gyengítve az Anyakultuszt és egyfajta sajátos istencsaládot alakítva ki.

Egy szó mint száz, a múlt vizsgálata után leszögezhetjük, hogy a kormányzói hagyomány új charion előtt (úc. e) 1123-tól kezdve él és virágzik az országban. Annak ellenére, hogy több mint 1800 éves fennálás alatt többször kérdőjelezték már meg jogosságát. Az Urcha háborúk és a káoszidők alatti kormányzói hivatal meggyengülése, a város szenátusának kialakulása tényleges veszélyt jelentett eme államformára. Azonban a káoszidők végeztével a választott kormányzó (imperiátor) többé kevésbé helyre rakta a pozíció méltóságát.

A szenátus (ahol a nemesség nagy része és a nép csekélyebb része képviselteti magát, továbbá a papság igen jelentős része) azonban még mindig rendelkezik hatáskörrel. Vezetője a Kormányzó. Együttes erővel azonban egy-egy túl nagyra vágyó kormányzó törekvéseit hamar derékba törhetik.

A hatalom egy harmadik és mondhatni örök tényezője a Birodalom mágikus rendjeinek szervezete. Ők egyfajta őrző funkciót látnak el. Politikai funkcióval nem nagyon rendelkeznek, inkább csak ellenőrzővel.

Egyenlőre ennyi...

még jövök...

spamagitor
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Pént. 9 Júl. 2010 - 14:45

Ugye a vallás részben említettük, hogy a kormányzó legitimitását onnan nyeri, hogy összeházasítják a mindenkori főpapnővel. Ez a hagyomány azokban a ócharioni rítusokban gyökeredzik, melyek során a máguskirálynő próbák során bajnokot választott magának, akiből a Háború Hőse lett és bizonyos ideig társuralkodóként funkcionált(regélik, hogy az óidőkben mikor már elszállt az ereje akkor feláldozták). Ehhez hasonló rítusok szerte a kontinensen előfordulnak, sőt magában a birodalomban, is élnek ezzel analóg rituálék, pl. a vetés idején a Zöldszakállú Király választása a faluközösségekben és egyebek. A regék ezzel kapcsolatban is megőrizték, hogy az óidőkben ez a funkció is áldozattal ért végett, manapság ez már erősen ritualizált formában él csupán.
De a kezdő gondolathoz visszatérve. A kormányzó és Főpapnő frigye különféle lehet, sokszor csak szimbolikus, de ettől függetlenül ez ugyanúgy kötelezettségekkel jár. Azaz részt kell venni egyes vallási éls világi ünnepeken, rituálékon. De volt arra is nem egy példa, hogy valódi frigy alakult ki közöttük, persze ez nyilván nem egy szokványos házasság ekkor se. Mindenesetre ezt általában a köznép igazán jó előjelnek tartja, azt meg végképp ha olyan kormányzó ül a trónon, akiről nyiílt titok, hogy beavatást nyert az Anya titkos misztériumaiba (ha ez kifejtésre szorul, akkor szóljatok, előre csak annyi, hogy hasonlónak az ókori orphikus, baccháns misztériumokhoz, illetve az iszlámnak és kereszténységnek is vannak misztikus - beavatást igénylő - irányzatai, tehát ebben az értelemben kell értelmezni a misztérium szót)
A kormányző egyik legfőbb hatásköre a mai napig az, hogy ő a legfőbb hadúr. Általában ő maga is katona, sőt sokan egyetértenek abban, hogy a kormányzóság legdicsőbb időszakai azok voltak, amikor az Anya Védelmezői ( róluk már írtam, ez egy elit társaság, ahhoz, hogy magunk elé képzeljük őket sokat segíthet ha ismerjük a kerekasztal lovagjainak a történetét, persze itt nem Arthur állna a középpontban, hanem sokkal inkább a Tó Hölgye - azaz a sztori ősibb pogány változata és vetülete a mérvadó-, már ha értitek mire gondolok) közül válik valaki alkalmassá erre a posztra.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 12 Júl. 2010 - 14:04

A hatalom gyakorlásáról röviden pár szót. Charionban az állam feje ugyebár a kormányzó, ő uralkodik, illetve a nevéből adódóan kormányoz is. Persze nem önkényúr, sőt még valódi abszolút hatalommal se rendelkezik minden téren.
A törvényhozás a birodalmi gyűlés feladata, ezen képviseltetik magukat a rendek (ez még kidolgozásra vár, hogy mégis pontosan milyen rendek vannak a birodalomban). Kétkamarás. Az alsótáblán küldöttek révén vannak képviseltetve a rendek, illetve ezt össze kell hívni. Ezzel szemben a felső táblára születés jogán, illetve tisztség által lehet bekerülni személyre szólóan, ez tulajdonképpen a szenátus.
A végrehajtásról egy viszonylag jól kiépített hivatalnok gépezet gondoskodik, viszont válaszra vár az, hogy ennek meddig ér el a keze, illetve milyen anyagi forrásai vannak, mert pénz hiányában értelemszerűen a helyi döntések illetékessége a rendek kezébe kerül.
Igazságszolgáltatáshoz szintén ötleteket kérnék.
Ezenkívül hatalmi tényezőt jelentenek a magánhadseregek, illetve sok kiváltság is korlátozhatja a központi hatalmat.

Szót kell még ejteni a Charioni Alkotmányról. Ez egy organikus ún. Élő alkotmány, melyet charion népei és rendjei a saját igényeik szerint alakították ki több mint 1700 év alatt. Erre felettébb büszke a kormányzóság népe. Tulajdonképpen kb. 1400(?) éve kezdték írásba foglalni, de az ezt megelőző időszak szokásjogaiból kezdett építkezni és az első úrnők gondolatait is tartalmazza a hagyomány által. Miközben folyamatosan újítva van emberi kéz által (bullák stb.), a mai napig elfogadott gondolat, hogy az Anya áldása van rajta, és egyes passzusai az ő sugallatára készültek, de ettől függetlenül senki se tartja szakrális iratnak, maximum a legősibb városok legrégebbi hivatalnok familiái, akik már már vallásos lelkülettel hivatkoznak a szent alkotmányra, melynek szövege érthető, igaz és világos, és az ellentmondások, kétértelműségek csupán a számtalan törvénykönyvben, politikai iskolákban, filozófiai értelmezésekben gyökereznek( ez utóbbiban igazuk is van)
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 12 Júl. 2010 - 15:31

Úgy látom alakul ez... Smile

Na szóval. Pár szót a kormányzó dinasztiákról. Versios Cantaon úc. u. 460-ban lépett trónra. Ekkoriban a megszokottnáll is nagyobb elvárással tekintettek az újonnan megválasztott kormányzóra. I. Versios néven került hatalomra. Nagy tekintéllyel rendelkező hadvezér hírében állott. A Cantaon yalan család (platana vérvonal) véréből származó uralkodó volt. A Charóni Hadi Akadémián végzett. A Gyémánt Légiót is megjárta. II. Nagymarshalli rangig küzdötte fel magát a Hirgol Liga elleni háborúban (I. Echnil háború). Seregével a Hussas Hegység nyugati határán az Égi hágón kelt át majd tönkreverte az Echnil szövetség akkorra már, 100.000 főre dúzzadt seregét. Ezen hatalmas diadal után győztesen bevonult a Hirgol Liga keleti fővárosába Ophothlianba. Három törzs fogadott személyesen neki hűbéresküt. A Birodalom első háborúja volt ez és voltaképp itt be is fejeződött a Békés Visszacsatolás Kora. Személyi vagyona akkorára dúzzadt, hogy a volt birodalmi seregéből frissen leszerelt veteránjait (kik imádták, hihetetlen katonai sikerei és karizmatikus vezéregyénisége miatt) azon nyomban fel is bérelte személyi seregébe.

Az akkori kormányzó (kivel hírhedten jó barátságot ápolt) II. Alguinsa és a szenátus aggódva figyelte a feltörekvő II. Nagymarshallt (mint később kiderült egyáltalán nem alaptalanul). Alguinsa felkérte hű fegyvertársát és barátját Versiost, hogy térjen haza Charónba és békéljen meg végre a fővárosban. Versios azonban átlátott a politikai cselszövésen és nem hagyta hátra seregét, ahogyan azt a kormányzó kérte tőle. 5 évig tartó hidegháború következett ezután és az újonnan meghódított Nyugat Echnila tartomány külön kormányzója (Versios Cantaon) már-már egy hivatalosan is elszakadt a Birodalomtól. Polgárháború ugyan sosem tört ki, de mind végig feszültek voltak a kedélyek.

E konfliktus végül II. Alguinsa halálával zárult. A kormányzó feltehetően örökletes megbetegedésben szenvedett és ebből kifolyólag sem vett részt az I. echnil háborúban. Temetésére Versios is hazatért Charónba és tisztességgel meggyászolta egykori barátját és fegyvertársát. A szenátus megmaradt Alguinsa párti tagjai háttérbe szorultak és egyre többen fordultak az újonnan felemelkedett férfiú felé. Végül 460.-ban ültették a kormányzói székbe. 65 évi kormányzása alatt 1500 éven belül a legjobban centralizált hatalmat alakított ki a Birodalomban. Uralkodásának utolsó tíz évében megteremtette a lehetőséget a családon belüli öröklésre. Unokájára hagyván a kormányzói széket, kit Horas Cantaonnak hívtak és II. Versios néven lépett hatalomra.

II. Versios nagyapjához méltóképpen, próbálta megtartani hatalmát és tekintélyét, melyet uralkodása alatt többé kevésbé el is ért. uc. u. 525-556-ig uralkodott. Fia III. Versios rendhagyó módon a mágia misztériumaiban is elmélyedt. Azonban ezt már az Albus rend egyre kevésbé tűrte szó nélkül. III. Versios a Csatamágia Mesterének avatják. III. Versios mágikus beavatkozásainak köszönhetően a szokásosnál is tovább uralkodott. 556-644-ig. Halálát követően unokája IV. Versios került hatalomra, ki gyengekezűségéről volt híres és később 661 körül lemondatja a szenátus.

A Cantaon család a Birodalom egyik legmeghatározóbb családjává nőtte azonban ki magát. Az ezt követő kormányzók nagyfokú politikai kereszttűzbe kerülnek. 5-6 fő yalan család van akik közül választanak a szenátorok kormányzót. Ezeket a neveket majd később. A 661-utáni időszakról később. Ez a váltott kormányzók kora (661-napjainkig). A Cantaon korszak (460-661-ig)
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 15 Júl. 2010 - 21:22

Sztem ez egyenlőre elég ebből. Térjünk ki másra. Mondjuk a hadseregre és annak társadalmi vetületére.

Először is, van állandó állami hadsereg a kormányzói és nemesi bandériumokon kívül? Azaz hivatásos (ez nyilván főképp zsoldosokat jelent) hadsereg rendelkzésre áll-e az uralkodónak, vagy kénytelen a nemesi felkelésre hagyatkozni, illetve ha van olyan, akkor parasztfelkelésre?

Tisztikar kikből áll? Ha van állandó hadsereg, a zsoldosokon kívül hogyan, mennyi időre sorozhatnak jelenleg?
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 15 Júl. 2010 - 22:21

A hadsereget egy új topicba kérném kifejteni, mindenkinek köszi!
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Organikus Alkotmány   Kedd 22 Feb. 2011 - 15:23

Szia!

Olyasmibe futottam bele a Charioni Kormányzóság leírása közben, amit eleinte mellékesnek tartottam, azután mégis egyre csak bővült, úgyhogy most felteszem.

Organikus alkotmány

Definiálja az állampolgár fogalmát, jogait és kötelességeit.

A Kormányzóság alapvető törvényei
A Kormányzóság területén…
 …mindenkinek joga van az élet valamely formájához, kivéve amennyiben halála a Kormányzóságot szolgálja.
 …mindenkinek kötelessége a három állampolgárság közül valamelyikbe tartozni és bejegyeztetnie magát a megfelelő hivatalnál.
 ...mindenkinek joga van birtokolnia azon vagyontárgyait, amit a Kormányzóság törvényei nem tiltanak számára.
Tartományi állampolgár
Tartományi állampolgárnak minősül, aki a megfelelő jegyzékben szerepel. Elsődlegesen a Kormányzóság területén született, tartományi állampolgárok gyermeke. Másodlagosan az önjogú állampolgár amennyiben kéri.
A tartományi állampolgárnak nem kell fizetnie mindazért, amihez joga van, ilyen: élelem, ruházat, lakóhely. Mindezt a hierarchiában felette állónak kötelessége biztosítani hűbéresének. Természetesen arról nem szól a törvény, hogy ezt milyen minőségben kell biztosítania Smile.
 Alanyi jogon a következők járnak:
o Szabad költözés joga.
o Szólásszabadság, de nem sajtószabadság!
o Munkavégzés: furának tűnhet, de a Kormányzóságban nem csak kötelessége a munka egy tartományi állampolgárnak, hanem joga is. Vagyis, a hierarchiában felette állónak kötelessége munkát biztosítani az állampolgárnak.
o Állampolgárságának szabad megváltoztatása.
o Földbirtoklás joga.
o Lakóhely birtoklásának joga.
o Taníttatáshoz való jog 12 éves koráig.
o Élelemhez és ruhához való jog.
o Igazsághoz való jog.
o Védelemhez való jog.
 Kötelességek
o A rá jutó munkát a tőle telhető legnagyobb hatékonysággal elvégezni.
o Hadkötelesség.
o Hűség a hierarchiában felette állóhoz.
o A Kormányzóság összes törvényének betartása.
o Minden pénz beszolgáltatása urának.
o Mágikus tárgyak és vallási ereklyék tartása tilos, amennyiben egy ilyen tárgy a polgár birtokába jut, akkor az azonnal beszolgáltatandó. Ha ilyet lát, akkor kötelessége szólnia urának.
Ami elsőre talán nem nyilvánvaló: egy tartományi állampolgárnak nincsen szüksége pénzre, legalábbis egy bizonyos rangig. Valójában a magas rangú urak ügyes intézőkkel rendelkeznek, akik a szerint osztják be a készleteket, amik a szükségletek. A pénz egyféle úton juthat egy alacsonyrangú tartományi állampolgárhoz: ura adja nagy jutalomképpen a jó munkáért, és azt várja el, hogy hasznos vagy kényelmes dologra költsék, ami egyébként egy olyan rangú állampolgárnak nem jár.
A fiatalok pályaválasztásáról később…
A magasabb rangokról is később…
Önjogú állampolgár
Önjogú állampolgár elsődlegesen: a Kormányzóság területén belül vagy kívül született önjogú állampolgárok gyermeke. Másodlagosan: tartományi jogú állampolgár, amennyiben kéri. Kivételes esetben: a tartományokon kívüli állampolgár, amennyiben kiérdemli. És van még egy eset: amennyiben egy a hierarchiában felette álló megfelelő jogokkal rendelkező állampolgár egy tartományi jogú állampolgárt kitaszít a hierarchiából.
Az önjogú állampolgár nem része a hierarchiának, nem kötelezhető semmire és mégis vannak, amik alanyi jogon járnak egy ilyen embernek is:
 Alanyi jogon a következők járnak:
o Szabad költözés joga.
o Szólásszabadság és sajtószabadság!
o Állampolgárságának szabad megváltoztatása.
o Lakóhely birtoklásának joga.
o Igazsághoz való jog.
o A Kormányzóság alapvető törvényeinek betartása.
Mint látható van itt egy érdekesség: nincs joga földhöz, de birtokolhat lakóhelyet. Egy extrém példa erre: lakóhajó Smile. Azonban az általános: Minden családban van egy vagy több „fekete bárány”. Ez azt jelenti, hogy a család tagjai tartományi állampolgárok, de egyik sarjuk mégis inkább a szabad életet választja. Ekkor amennyiben életrevalónak bizonyul nagy vagyont gyűjthet, olyan nagyot, amilyen mondjuk a családjának soha nem lehet, pl. társadalmi állásukból kifolyólag. Ekkor egy tartományi állampolgár adhat földet ennek a személynek, amire az építhet.
Milyen okból lesz valaki önjogú állampolgár, amikor láthatóan a tartományi jogú állampolgárnak több joga van alapból, és ha jól dolgozik, akkor sok luxuscikket is megszerezhet, ami kényelmes életet biztosít neki egész életében. Sok oka lehet, én csak kettőt említenék:
1) Ki nem állhatja a hólyagfejű nemeseket és/vagy utál olyanoknak engedelmeskedni, aki 7x hülyébb nála.
2) Nem szereti a paraszti/bányász/városlakó életét és magasabbra vágyik.
A Kormányzóság nem kényszerít, hogy láncok között éld életed. Azt hiszed okosabb vagy? Azt hiszed többre vagy hivatott? Válaszd az önjogú állampolgári formát, és bizonyíthatsz.
Tartományon kívüli állampolgár
Elsősorban a Kormányzóságon kívülről érkezők. Másodlagosan: tartományi vagy önjogú állampolgárok, ha kérik.
Egy ilyen állampolgárnak semmi nem jár alanyi jogon, ugyanakkor van néhány kötelessége.
 Kötelességek:
o A Kormányzóság alapvető törvényeinek betartása.
o Kötelező tiszteletadás minden tartományi és önjogú állampolgárnak.
o Minden szolgáltatásért fizetnie kell.
Senkinek a figyelmét ne kerülje el, hogy egy ilyen állampolgárnak nincsen joga az igazsághoz, munkához, lakóhelyhez, földbirtokhoz. Ez a következőt jelentheti: kereskedő vagy valahonnan külhonból. Nincsen helyi pártfogód, aki biztosítana számodra megfelelő kíséretet, és mondjuk megvernek, akkor istenem…ez van. Amíg meg nem ölnek vagy ki nem rabolnak, addig gyakorlatilag, ha nem tudod megvédeni magad, akkor a Kormányzóság területén szabad préda vagy. És ha kirabolnak, akkor is neked kell bizonyítanod a rablás tényét, hogy az elrabolt tárgyak valóban a te tulajdonodat képezték, állnod a nyomozás és tárgyalás költségeit! Ha megölnek, és nincs, aki kiálljon melletted vagy állja a számlát, akkor előfordulhat, hogy megfeledkeznek rólad…
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Kedd 1 Márc. 2011 - 14:39

Szia!

Ez tetszik.
Néhány észrevétel.

Fontos megjegyezni, hogy a nemesség nem külön állampolgári forma. A nemesség egy megszerezhető és (bizonyos kemény feltételek mellett) bevonható rang. A rangot a kormányzó, a legmagasabb egyházi méltóságok papi tanács és a szenátus adományozhat és vételezhet el. Ebben a rangban leggyakrabban tartományi polgárok vannak, azonban kicsit másképpen alakulnak a jogaik és kötlezettségeik. Talán a legfontosabb, hogy birtokolhat pénzt. Fontos, szempont az adózás. A főnemesek és a köznemesek között az a legfontosabb különbség, hogy a főnemesek általában csak a Birodalomnak, a Szenátusnak és a Kormányzónak tartoznak hűséggel, míg a köznemesek ezen kívül az adott hűbérurának is (főnemes). Napjainkban a hűbéri kötelék felszakadozni látszik ugyan, de a köznemesek majd fele még így is közvetlen hűbérurának tartozik engedelmességgel. a Hűbéri köteléket csak Odros egyházának főpapjai oldhatják fel (persze a kormányzó és a Szenátus ebben támogathatja, vagy netán akadályozhatja)

Tehát a nemesekre nem él az, hogy az összes pénzt be kell szolgáltatnia urának, hanem e helyett adózik és a hűbéreseit fizeti ki, tartja el. A hűbérest, a hűbérúr az esetek többségében elbocsáthatja, azonban ezen ügyben az illetékes Odros pappal kell egyeztetnie, majd az indoklás és mérlegelés után megszülethet a döntés (mely általában igen).

Tartományi polgár:

Pénz beszolgáltatás: voltaképp a hűbérúrnak történő beszolgáltatás. A Pactum Alba utáni nagy béke következménye a városiasodás megindulása a Birodalomban, mely hatására a majorságok felszakadoztak és csomóponti város-önkormányzatok alakultak ki egy-egy külön alkormányzóval. Az alkormányzót általában a városi tanács választja (ám ebbe a Szenátusnak és a Kormányzónak is nagy beleszólása van). Azonban az esetek 90%ában főnemesi származású. A várost a Városi tanács és az alkormányzó irányítja. A városépítések korában (uc. I-III. század) városokban élő tartományi polgárok gyakran kértek hűbéresküt a város felé, ami azt jelenti, hogy a város mindenkori vezetője lesz hűbéruruk és ennek következtében kialakult a városi polgárság. Városi polgárnak lenni annyit jelent, hogy a városért élni és meghalni. Sokan feltételezik, hogy emiatt alakulhatott ki a Birodalom oly erős gazdasága, helyi érdekszervezete és lokálpatriótizmusa. A városi polgárok száma mára a Birodalom 35%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb számú népréteg.

hadkötelesség: a hadkötelesség mind máig él az alkotmányban és rendszeresen is alkalmazzák, azonban ez nem teljesen ilyen egyszerű dolog. A légiók -a Birodalmi hadsereg talán legfontosabb alappillérei-, külön rendszer alapján sorozzák be állományukba a tartományi polgárokat. A Birodalomnak nagy szüksége van a jól működő gazdaságának állandó fenntartására, így onnan embererőt elvonni csak a legszorultabb helyzetben merészel. A légiók egyébként is a kormányzóvárosok mellett épült táborokban központosulnak. A légiósok között legtöbben városi polgárok, melynek gyakran városőri szárnya is van, amely olykor teljesen máskor csak részlegesen függetlenedett a légiótól. A városőrség légiós szárnya alatt itt a tartományi Szabad városokban tevékenykedő rendfenntartókat kell érteni. A tartományi polgárok a majorságok nemesi bandériumának segédcsapatai között foglalnak olykor helyet (ha nélkülözhetőek egyáltalán). A banderiális seregekről egy másik topicban beszélünk majd részletesebben.

Megkap mindent amire szüksége van a hűbérurától: Ez valójában csak a három központi tartományra és talán Charónra igaz. A tartományi polgár (nemtelen) hűbérura biztosítani köteles számára a hozzá legmegfelelőbb munkát. Gyakran ez nem választás, de még nem is biztos, hogy a legmegfelelőbb munka. A 3 tartományon kívül a többiben, a majorságokban megfigyelhető az élelem osztása, de egyéb szolgálatokért pénzt kap a polgár. Gyakran van úgy, hogy kifizetik a polgárt, de ha a hely ahol lakik az a majorsághoz tartozik és nemesi tulajdont képez ezért plusz bérleti díjat szed és gyakran kevés pénzt kap kézhez a tartományi polgár. Ilyen vidéki helyzet ugyan nem sűrű, de olykor találkozni lehet vele.

...
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 16 Jún. 2011 - 9:08

Szia!

Újabb szösszenetek jönnek. Az elmúlt hónapok termései.

1. részlet
Társadalmi rétegek
Állampolgárok: társadalom elméleti szempontból nem különíthetőek az egyes állampolgár típusok. Minden állampolgárnak megvannak a maga kötelességei és jogai, amelyeket az Organikus Alkotmány foglal össze. Mégis létezik egyfajta rétegződés a társadalmon belül, ezt legtöbbször a hűbérúri hierarchia foglalja össze, amelynek alapvető építőköve az állampolgár.
Földművelő/bányász réteg: a majorságok lakói. Falvakban, tanyákban élnek és a lakosság 50%-át teszik ki. Ők termelik a Kormányzóság nyersanyagait és késztermékeinek egy részét is.
Városi polgár: a normál állampolgári élettől kicsit eltérő formája az életnek. Olyan társadalmi elemekre van szükséglet, akik a majorsági élet során nem jelennek meg: színészek, kereskedők, iparosok, stb. Városi polgárnak lenni annyit jelent, hogy a városért élni és meghalni. Sokan feltételezik, hogy emiatt alakulhatott ki a Birodalom oly erős gazdasága, helyi érdekszervezete és lokálpatriotizmusa. A városi polgárok száma mára a Birodalom 35%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy a második legnagyobb számú népréteg a földművelő réteg után.
Nemesi réteg: a nemesség a legfőbb irányító réteg. Jogait és kötelességeit szintén az Organikus alkotmány foglalja össze. Leglényegesebb joga a hűbéreseinek irányítása. A hűbéri eskü folytán egy hűbérúr rendelkezik hűbéreseinek idejével és gyakran életével is. Legfőbb kötelessége hűbéreseiről gondoskodni. Igen nagy szégyen egy nemes számára, ha hűbéreseinek egyike pl. éhen hal. Ez gyakran hoz magával kínos vizsgálódást és nemcsak hűbérurának részéről, hanem az egyházak részéről is. A szégyen felfelé is terjed a ranglétrán egészen a főnemesi rangig. Nem egy magára és becsületére sokat adó főnemes látogatta már meg hűbérese hűbéresének a hűbéresét is akár, hogy kivizsgáljon egy ilyen ügyet. A lakosság 1%-a tartozik a nemesség köreibe.
Katonai réteg: igen komoly megbecsülésnek és tiszteletnek örvend. A lakosság 14%-át (némelyek szerint 15%-t, mivel a nemességet is a fegyverforgató rétegbe sorolják) teszik ki.
Clérusi réteg: hogy a papi réteg mekkora részét teszi ki a táradalomnak, az nincsen számon tartva. Tagjai főként a városi és falusi lakosság részei, de nem egyszer vannak külországban küldetésen vagy egyszerűen egy nagyobb tanyán, netán kolostorban vagy remeteként keresik a megvilágosodást.
Mágiatudó réteg: Félelem és babona vesz körül mindenkit, aki a művészetek ezen ágát műveli. Sokak meggyőződése, nem egészen jogtalanul, hogy a múlt véres mészárlásait leginkább a mágiában jártas egyéneknek köszönheti az emberiség. Ugyanakkor mindenki elismeri, hogy szolgálatukra sokszor szüksége van akár a hétköznapi embereknek is. A mágiát sokan és sokféleképpen művelik, része a hétköznapi emberek életének is. Igazán értő tudói azonban nem sokan vannak.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 16 Jún. 2011 - 9:11

2. részlet

Rendek
A rend fogalma hasonlít mind a társadalmi réteg, mind a kaszt fogalmához. A társadalmi rétegtől megkülönbözteti, hogy tagjai identitástudattal rendelkeztek, valamint a rend megváltozása (társadalmi felemelkedés illetve lesüllyedés) lényegesen nehezebb és ritkább volt, mint a modern értelemben vett társadalmi rétegeknél. Ebben közelebb áll a kasztokhoz, azonban a kasztrendszerrel ellentétben nem kizárólag a születési előjogon alapul.
Identitástudat szempontjából a következő rendek léteznének a Kormányzóságon belül: bányász, földművelő, városi polgár, harcos, köznemes, főnemes, pap, mágiatudó. A Kormányzóság törvényei szerint a törvényalkotásban mégis csak a következő rendek vehetnek részt, és a továbbiakban, ha rendre hivatkozunk, akkor ezen csak a következőket értjük: városi polgár, köznemes, főnemes, pap, mágiatudó.
Rendi gyűlés
A rendi gyűlés az adott rend tagjainak találkozója. Ilyenkor egyeztetik a tagok álláspontjukat, határozzák el, hogy kik lesznek küldötteik az alsótáblába, meghatározzák tisztségeiket és így tovább.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 16 Jún. 2011 - 9:44

3.részlet

Törvényhozói hatalom (birodalmi gyűlés)
A birodalmi gyűlés kétkamarás. Az alsótáblán küldöttek révén vannak képviseltetve a rendek, illetve ezt össze kell hívni. Ezzel szemben a felsőtáblára születés jogán, illetve tisztség által lehet bekerülni személyre szólóan, ez tulajdonképpen a szenátus.
A birodalmi gyűlés összehívásának joga a kormányzót illeti, ill. megtehetik a szenátus tagjai is, amennyiben azt a szenátus minden rendjéből legalább egy fő szignálta. Az összehívására átlagosan 5-10 évenként kerül sor és körülbelül 6 hónap alatt fut végig a teljes procedúra.
Háború esetén ez nyilván tarthatatlan, ilyenkor a Kormányzóság törvényei szerint a kormányzó szava lesz a törvény. Intézkedéseit azonban csak a háború idejéig tarthatja fent, utána a birodalmi gyűlésnek kell ítélnie, hogy azok közül mit tartanak továbbra is fent. Tetteivel elszámolással tartozik a szenátusnak, amit szintén a háború végén kell megtennie.
Háborút a kormányzó hirdethet, de a szenátusnak ratifikálnia kell azt. Amennyiben ez nem történik meg, a kormányzó akkor is rendelkezik a tartományi légiókkal saját belátása szerint. Amennyiben a szenátus is egyetért, akkor a katonai réteg, a nemesség, a papság és a mágiatudó réteg militáris elemei is csatlakoznak hozzá.
A háború végét a szenátus határozza meg, ezután a kormányzó csak a tartományi légiókkal rendelkezhet a továbbiakban, és törvényhozó státuszától is megfosztatik.
Alsótábla
Az alsótáblába a rendek küldöttei tartoznak. A küldötteket az utolsó rendi gyűlés választja. Az alsó tábla feladata: törvényjavaslatok megfogalmazása, értékelése, módosítások létrehozása.
Szenátus
A szenátusba születés jogán, ill. tisztség alapján lehet bekerülni. Pontosabban mindig a tisztség a mérvadó, de vannak olyanok, akik beleszületnek a tisztségbe. A tisztségek a következőek: a főnemesi családok családfői, az egyházak főpapjai, a mágikus rendek nagymesterei, az alkormányzók, durván 80-120 fő.
Feladatuk az alsótábla törvényjavaslatainak elbírálása, a háború ratifikálása, nemesi és/vagy paraszti felkelés kihirdetése, a háború végének meghatározása, a kormányzó tetteinek kivizsgálása háború után.
Fontos: a szenátus nem szólhat bele a kormányzóválasztásba.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 16 Jún. 2011 - 9:46

4.részlet

Végrehajtói hatalom (hivatalnok gépezet, rendfenntartás)
A látszat szerint a végrehajtói hatalom a kormányzó kezében összpontosul. Valójában inkább az alkormányzók kezében. Ebből az következik, hogy a végrehajtói hatalom tartományonként kicsit eltérő lehet, ezen kívül a városok még saját jogokkal rendelkeznek, tehát városonként is adódhatnak eltérések.
Vidéken a rendet az adott területet birtokló család kötelessége fenntartani a birtok méretétől függetlenül. Természetesen a kisebb birtokok (néhány majorság, egy falu plusz vonzásterülete) nem tarthat fent akkora rendfenntartó erőt, mint a nagyobbak, de szükség esetén mindenki fordulhat hűbérurához segítségért. A vidéki rendfenntartó erőket összefoglaló néven nemesi bandériumoknak nevezik. A nemesi bandériumok az ispán akaratát teljesíti. (A döntés teljes láncolatát a bíráskodási hatalom címszó alatt lehet megtalálni)
A városokban természetesen kicsit másképpen mennek a dolgok. A rendet a városúr kötelessége fenntartani. A rendfenntartó erőket városi őrségnek nevezik, és általában a városi bíróság akaratát teljesítik.
Érdekességképpen megemlítendő, hogy bíróságok ülésein gyakran jelen van az aktuális bíróság feljebbvalója is (például a városi bíróság ülésén a városúr). Ilyenkor egy elfüggönyözött területen foglal helyet a tanácsadóival egyetemben. Megfigyeli az ülést és gyakran tesz javaslatot a döntést illetően. Hogy ezt mennyire veszik figyelembe mindig a bíróság aktuális összetételétől és a városúrtól függ.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 16 Jún. 2011 - 10:00

5. részlet

Bíráskodási hatalom (nemesség)
A döntés hozatalnak több lépcsője van. Soha nem volt még rá példa, hogy valaki az összeset végigjárta volna. Hogy ügyében ki a döntőbíró azt rangja állapítja meg. A szokásjog értelmében egy döntéssel elégedetlen fél legfeljebb két szinttel mehet feljebb a döntés megváltoztatásának reményében. Egy szinttel feljebb még egy köztiszteletben álló személy önerejéből is mehet. A második szintre már általában annak megfelelő szintű pártfogó kell, aki bevezeti oda. Annál feljebb pedig szinte reménytelen az ügy. Nyilván a főispán ill. tartományi bíróság nem fog néhány malacon veszekedő falusi vagy pereskedő szabó ügyében dönteni.
Meg kell jegyezni, hogy a törvény egyébiránt nem tiltja, hogy bármilyen rangú egyén akár a kormányzó elé álljon. A fent leírtak a szokásjogot tárgyalják. Egy tartományi állampolgár büszkébb annál semhogy másként járjon el. Több hátránya lenne az ügyből, mint előnye az esetleges (igencsak esetleges) győzelemnek.
Egy fontos kivételről kell említést tenni. A nagy hatalmú kereskedők gyakran magukkal a főnemesi családfőkkel tárgyalhatnak és tárgyalnak. A nemesi családok bevételeinek tetemes része származik kereskedelemből, ezért ez egy fontos kivétel. A főnemesi családok is jobban szeretik, ha ügyeik nem kerülnek a városi vagy egyéb bíróságokon tárgyalásra. Kivétel a kivételen belül: a három belső tartomány, ott a nemesi kancellária foglalkozik minden ilyen üggyel. Persze itt is vannak olyan nemesi családok, akiknél a család valamelyik tagja tartja kézben a kereskedelmet (Hagyj ne mondjam, hogy kivétel a kivétel kivételén belül Very Happy ), de ez persztizs veszteség a családnak, de némelyik megengedheti magának. A kereskedők persze igen megtisztelve érzik magukat és inkább ezekhez a nemesekhez jönnek, ami a többi család gyűlöletét váltja ki alkalomadtán, szóval van itt minden gőg, gyűlölet, pénz, ami csak kell…

Döntési hierarchia felülről lefelé:
- Kormányzó
- Nincs vidéki megfelelője – kormányzói bíróság
- Alkormányzó
- Az adott terület főnemesi családfője
- Főnemesi főispán – tartományi bíróság
- Az adott terület köznemesi családfője - városúr
- Köznemesi ispán – városi bíróság
- Falutanács (nőkör) és/vagy kurta nemes és/vagy hűbéres (ha fel van hatalmazva)

Meg kell még említeni, hogy habár a férfiak gyakran azt hiszik az övék az utolsó szó ez a gyakorlatban ritkán van így. Egy faluban a nőkör legalább olyan hangsúlyos szervezet, mint a falutanács. A nőkör élén a javasasszony áll. A nőkör beleegyezése nélkül kevés érdemleges történik egy faluban, különben a férj alhat a kredencen és még emelett főzhet és moshat is magára. És jaj annak a férfinak, amelyik bántani meri a feleségét emiatt…
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Csüt. 16 Jún. 2011 - 10:06

Gazdasági leírás
A kormányzóság legfőképpen önmagával kereskedik, bármilyen furcsán is hangozzon ez. Hegyvidékes és pusztaságba nyúló területei is akadnak, ezért szinte minden nyersanyagot elő tud állítani, amire szüksége van. Külországokkal leginkább akkor kereskedik, ha a termékek helybe jönnek.
Az árucsere a nyugati hegyvidékes és keleti sík vidéken fekvő tartományok között a legjelentősebb. Minden évben számos karaván indul mindkét irányba. A kereskedelem hasznát leginkább a következő tartományok fölözik le: Caicadola, Navas Charon, Conos Charon, Sycia. Ennek oka, hogy a pusztai karavánok nem igazán szeretnek a hegyek közé merészkedni. Emellett ezek a tartományok rá is segítenek kicsit azzal, hogy a területükről kifelé tartó, egyenes irányba igyekvő karavánokra jóval nagyobb vám vár, mint a belépőkre. Ez a vám általános esetben a náluk lévő portéka értékével arányos. Szóval sokszor inkább megéri eladni ezekben a tartományokban a hozott árut, bevásárolni a másik fél árujából, és azt vinni visszafelé, mert akkor nem egyenes irányú a kereskedelem. És csak az egyenes irányú kereskedelmet sújtja az extraméretű adó.
Fontos tétel, hogy a mágikus áruk kereskedelmét nem tiltja ugyan a törvény, de meglehetősen megnehezíti az által, hogy kimondja: mágikus tárgyat csak a clérusba, mágiatudó vagy a katonai rendbe tartozó tartományi állampolgár birtokolhat. Ebből a szempontból a nemesség nem kerül külön megemlítésre, de a szokásjog a katonai rétegbe sorolja őket.
Az önjogú állampolgárok azok akik leginkább foglalkozásként űzik a mágikus tárgyak készítését. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az nem egy mágikus rendnél készül, akkor legtöbbször egy önjogú állampolgár készíti.
Egy tartományokon kívüli állampolgár is foglalkozhat mágikus tárgyakkal, de a Kormányzóság törvényei miatt ez igen veszedelmes elképzelés.
A kereskedelem más emberi országokkal nagyjából a szokásosnak megfelelő. Pénzért adják, veszik a dolgokat. A legértékesebb pénz természetesen az egykori Birodalomé. Az akkor készített fehér aranyat még senkinek sem sikerült hamisítani. Azonban manapság már igazán készítik.
A nem emberi országokkal folyó kereskedelem már más kérdés. Nem érdeklik őket az ember nem pénzei, számukra használhatatlan jószágok. Többnyire közvetlen árucsere történik, de minden fajnak megvan a maga gyenge pontja, amit csak ki kell tapasztalni (törpék: ásványok, elfek: életerő).
Említést tettünk már arról is, hogy a három központi tartományban nem folyik igazi pénz forgalom, hanem a hűbérúr látja el hűbéreseit mindennel, ami szükséges. A hűbérúri rendszer itt tehát a legerősebb. Sok éles vitára ad okot a nemesség köreiben, hiszen például a legkiválóbb szabó nem lehet csak egy nemesi család hűbérese. Számos intrika folyik a háttérben a kiváló mesteremberek megkötéséért. A céhek, mint jogképviseleti szervek nem léteznek a három központi tartományban.
Így persze külön kereskedelem folyik a három központi tartomány és a többiek között.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Szomb. 2 Júl. 2011 - 23:50

Néhány szőrszálhasogató megjegyzés a témához. Egyébként nagyon tetszik a leírás.

I. Társadalmi réteg: katonai réteg 14-15% - Kicsit sok szerintem. Magyarországon a 14. századra kb 1,5-2 milliós lakosságra legfeljebb 100000 fegyverforgató jutott ami 5-8%

II. Rendek: a harcos rend külön alrendekre bomolhat (pl. banderiális nemesi harcosok-földművesekből felemelt harcos szolgák, lovagsegédek, akkor zsoldos- testőr, városőr-bár ez gyakran a városi polgárhoz tartozik, akkor van a légiósok rendje is)

III. Törvényhozás: fontosnak tartom megemlíteni, hogy a jelenlegi „meggyengített” kormányzói hatalom, csak az utóbbi 100 évben jelent meg (újra). A Cantaon korszak abszolútisztikus rendszere után, az utolsó „Gyengekezű” Cantaon házi kormányzó megbuktatásával a Szenátus gondoskodott arról, hogy újra visszaállítsa a gyenge uralkodói hatalmat

IV. Odros egyházának szervezett részvételét a hivatalnoki és bírói ügyekben.

V. Kereskedelem:
a. Négy külországból érkező fontos kereskedelmi utat kell még megemlítenünk
i. Caicadolán át a Frysgardból érkező különleges fémek és fegyverek érkeznek a Birodalomba
ii. A Kinor Törzsi Liga ellen I. Echnil háborúban megszerzett Mahana tartományon át az mahayu törzsek által termelt prémek és a tőlük a délre lévő hatalmas erdőségekben élő Tündevérű Klánoktól közvetve beszerzett tünde csecsebecsék és áruk kerülnek Charionba
iii. Sycián keresztül szállítják a Bransiori Ligaszövetség városállamaiban, hercegségeiben cserélt a világ szinte bármely pontjáról származó különleges Charionban meg nem termelhető árukat.
iv. Veos Charon tartomány hatalmas kikötővárosaiban gazdát cserélt, a Saahirg Birodalomból, vagy netán Andalia távolabbi területeiről származó értékes tárgyak cserélnek gazdát. Itt folyik a birodalomba a valószínűleg az Ashamír hatalmas sivatagaiban fellelhető hírhedt fém a vormit. (nem kevés Saahirg közreműködésben)

VI. Katonai rétegből származó sem birtokolhat minden esetben mágikus tárgyat. Kényes téma…

VII. Megjegyzés: törpök nem igazán vannak jelen a világban.

by spamagitor
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Vas. 3 Júl. 2011 - 20:02

Charioni demográfia:

Teljes lakosság: 50-60 millió fő
Terület: Németország + Franciaország + Anglia + Spanyolország + Olaszország + Ausztria + Magyarország mai területe

Vallás:
1. Hármak hite 90% - charioni pantheon (Anya, Odros, Lors, + szentek, szellemek, félistenek)
2. Tellame 7%
3. Szellemhit – mahayu őshit 2%
4. A Fekete Sárkány 1%

Etnikum:
• Voran
o Antimon vérvonalából származtatják magukat. Északi rassz (fehér, ezüst, világos hajú, magas, szikár termet)
o 10%

• Fanalev népek
o Sötét haj, a bőr meg a világoskreoltól az ilyen fakóig. Öntudatos földművelő paraszti alapnépesség, fejlett kertkultúra (zöldség, gyümölcs, virág
o (Europid, kicsit mediterrán, kicsit kaokázusi.)
o Bransiori államokban vannak a legtöbben, de a birodalmi oikumené egész területén jelen vannak
o 20%

• Mahayu
o 2-3%

• Amjar
o Saahirg alapító rassz (arab beütésű)
o 2%

• Maner
o Egy ősi hegyi nép és az újcharioni telepesek leszármazottai, akik a Deonolos és Maga Hollia tartományban élnek. Alacsonyabb termetű (160-170cm), sötét hajú és szemű, zárkózott nép. Törzsi alapokon nyugvó ősi eredetű szállásaikon élnek még a mai napig. Sajátos egyvelege ez a charioni és a helyi kultúrának.
o 5%

• Lemán
o Palatán népcsoport, melybe temérdek nép/nemzettség tartozik: alamánok, kolekek, thaalok (szaál)… (erőteljes, átlagos magasságú, barna, szőkésbarna, sötét haj, vegyes szem szín, fegyelmezett, rendezett népek, tisztességes,)
o 13%

• Pallán
o Palatán népcsoport. A két ősi palatán vérvonal, a lemánok és a pallánok rokonnépek ugyan, de alapvető ellenségeskedés dúl közöttük. Mára ugyan Charionban integrálódtak a Birodalomba és viszonylag békében élnek, de a Bransiori ligában több pallán királyság és hercegség helyezkedik el, melyek gyakran háborúznak egymással (magas, szőke, világos hajszín, néhol sötétes, világos bőrűek)
o Fontos megjegyezni, hogy a Földi történelemből ismert XIX. Századi nacionalizmus nem létezik Elenhaaron. A rendi és társadalmi kötelékek gyakran szorosabb kapcsot képeznek, mint a kulturális, nyelvi azonosságok (pl. a középkorban egy magyar jobbágy sokkal közelebbinek érzett egy szláv jobbágyat, mint egy nemest vagy földesurat)
o 10%

• Újcharoni kevert népek
o A birodalom magját alkotó kevert vérű népcsoportok összessége (3 részre bontjuk: Veos, Conos Navas, a három tartományról kapták nevüket. A későbbiekben részletezzük őket
o 25%

• Yalan- yalanvérű
o Tisztavérű yalan nagyon kevés van a birodalom szerte legfeljebb 100 család lehet. Yalanvérű már annál több, a legtöbb ilyen család nemes vagy mágiatudó rétegbe tartozik. Így is kevesebb mint 1%

• Egyéb (röszkau, tündevérű, byliosi, yl…)


Földrajz:

Tartományok:
A három központi tartomány és Charón városa együttvéve adja a Birodalom lakosságának felét (25 millió).

Veos Charon:
Területén helyezkedik el a hatalmas Notaron beltenger (legnagyobb É-D átmérője 300 km, K-Ny átmérője 220 km). Fél Franciaország méretű tartomány. Lakossága 7 millió körül mozog.
Nevezetességei:
1. Kék Gömb és az Azúr varázslórend központja.
2. Fontos külkereskedelmi útvonal halad rajta keresztül (Andaliai, Saahirg áruk, fűszerek, vormit).
3. Haditengerészet központja, fontos kikötővárosok, tengeri kereskedelem, halászat, rákászat
4. Északi és Déli Nagy Alföld Veos Charoni része: mezőgazdasági termelés, fejlett eszközök, termelékeny
5. Gazdag tartomány, nagyon csekély a szegénység. A rabszolgák is jól tartják

Navas Charon:

Conos Charon

Eurusia

Sycia

Yngolia

Caicadola

Maga Hollia

Deonolos

Mahana (Hilgoria)
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 4 Júl. 2011 - 9:29

Egy-két dologra válaszolnék, egyébként a kiegészítések jók.

Az I. Társadalmi réteg-ra adott kiigazítás jogos, én is utánanéztem.

A II. Rendek-nél viszont, mint politikai, törvényhozó erőt értek nem pedig hagyományos értelemeben vett rendet, kicsit hasonlít a kaszthoz, ahogy le is írtam. Ennélfogva valóban lehetnek alrendek, de nem hiszem hogy bevezetésük színesítené a játékot, inkább csak bonyolítaná. Az alrendek közötti bonyolult szabályozás kitalálása és kijátszása szerintem értelmetlen, de ha nem értesz egyet, akkor persze kipróbálhatjuk.
Én azt gondolom elég lesz a másik értelemben vett rendekre néhány példát hozni, és hogy hogyan viszonyulnak azok a saját rendjükhöz.


A többivel egyetértek.

spamagitor írta:
Néhány szőrszálhasogató megjegyzés a témához. Egyébként nagyon tetszik a leírás.

I. Társadalmi réteg: katonai réteg 14-15% - Kicsit sok szerintem. Magyarországon a 14. századra kb 1,5-2 milliós lakosságra legfeljebb 100000 fegyverforgató jutott ami 5-8%

II. Rendek: a harcos rend külön alrendekre bomolhat (pl. banderiális nemesi harcosok-földművesekből felemelt harcos szolgák, lovagsegédek, akkor zsoldos- testőr, városőr-bár ez gyakran a városi polgárhoz tartozik, akkor van a légiósok rendje is)

III. Törvényhozás: fontosnak tartom megemlíteni, hogy a jelenlegi „meggyengített” kormányzói hatalom, csak az utóbbi 100 évben jelent meg (újra). A Cantaon korszak abszolútisztikus rendszere után, az utolsó „Gyengekezű” Cantaon házi kormányzó megbuktatásával a Szenátus gondoskodott arról, hogy újra visszaállítsa a gyenge uralkodói hatalmat

IV. Odros egyházának szervezett részvételét a hivatalnoki és bírói ügyekben.

V. Kereskedelem:
a. Négy külországból érkező fontos kereskedelmi utat kell még megemlítenünk
i. Caicadolán át a Frysgardból érkező különleges fémek és fegyverek érkeznek a Birodalomba
ii. A Kinor Törzsi Liga ellen I. Echnil háborúban megszerzett Mahana tartományon át az mahayu törzsek által termelt prémek és a tőlük a délre lévő hatalmas erdőségekben élő Tündevérű Klánoktól közvetve beszerzett tünde csecsebecsék és áruk kerülnek Charionba
iii. Sycián keresztül szállítják a Bransiori Ligaszövetség városállamaiban, hercegségeiben cserélt a világ szinte bármely pontjáról származó különleges Charionban meg nem termelhető árukat.
iv. Veos Charon tartomány hatalmas kikötővárosaiban gazdát cserélt, a Saahirg Birodalomból, vagy netán Andalia távolabbi területeiről származó értékes tárgyak cserélnek gazdát. Itt folyik a birodalomba a valószínűleg az Ashamír hatalmas sivatagaiban fellelhető hírhedt fém a vormit. (nem kevés Saahirg közreműködésben)

VI. Katonai rétegből származó sem birtokolhat minden esetben mágikus tárgyat. Kényes téma…

VII. Megjegyzés: törpök nem igazán vannak jelen a világban.

by spamagitor
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 4 Júl. 2011 - 12:04

[img][/img]
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 4 Júl. 2011 - 16:56

Veos Charon:

Területén helyezkedik el a hatalmas Notaron beltenger (legnagyobb É-D átmérője 300 km, K-Ny átmérője 220 km). Fél Franciaország méretű tartomány. Lakossága 7 millió körül mozog. Nevezetességei: A tartományban található a Kék Gömb, az Azúr varázslórend központja. Fontos külkereskedelmi útvonal halad rajta keresztül (Andaliai, Saahirg áruk, fűszerek, vormit). Haditengerészet központja és fontos kikötővárosok találhatók a partvidékén. Jelentős tengeri kereskedelem, halászat és rákászat folyik a tartományban.

Északi és Déli Nagy Alföld Veos Charoni részén - fejlett eszközökkel és jelentős termelékenységgel végzett- mezőgazdasági tevékenység folyik. Gazdag tartomány, nagyon csekély a szegénység. A rabszolgák is jól tartják. Fényűző birtokok jellemzik.

Legjelentősebb népcsoportok: Fanalev népek, újcharioni kevert vérűek és voranok.


A hozzászólást spamagitor összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. 4 Júl. 2011 - 20:27-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 4 Júl. 2011 - 16:57

Navas Charon

220,000 km2 területű

Szárazabb, északibb, csapadékszegényebb vidék. Hatalmas vízvezetékrendszerrel hozzák a vizet a folyókban és tavakban bővelkedő Conos Charon tartományból. Leglényegesebb városai a kikötővárosok az Öt Város, ezek vonzáskörzetében találhatók a főnemesi birtokok és majorságok. Hatalmas ló és szarvasmarha méneseiről és telepeiről híres. A tartomány szolgáltatja a Birodalom legelőkelőbb és legnívósabb lovait és ezzel egybekötve lovasait is. Navasi lovasok közepes és nehéz páncélt viselnek, kevésbé jellemző rájuk a nyugatibb, észak-nyugatibb, Kormányzóságon kívüli területeken élő nomád könnyű lovasharcmodor.

Másik jellegzetessége, hogy a tartományban van bejegyezve és így ez is szolgáltatatja a birodalom legnagyobb tengeri kereskedelmi és halászati tengeri flottáit. Fontos állomásként szolgál az Eurusiából kiinduló, a kormányzóság egész tengeri partvonalát és közeli szigeteit érintő kereskedelmi hajó útvonal, a Birodalmi Áramlat számára. A hajók itt horgonyoznak több hetet is miután továbbindulnának, mivel a tengeri járművek javítására, karbantartására a kapitányok keresve sem találnának az Öt Városnál jobb helyet.

Híres még az itt megtermelt acélról és az ehhez kapcsolatos komplex céhes tevékenységekről. Navassa fővárosa híres hát hatalmas kohóiról és ipari tevékenységéről is. Az ércet helyben dolgozzák fel, de általában a hegyvidéki tartományokban termelik, egzotikusabb acél és fémötvözetek esetében pedig Frysgardi, Fagyföldi és Ashamír sivatagi ércek behozatalából fedezik a szükségleteket.

Etnikumai között a voran népesség a legjelentősebb mely a tartományi népesség ¾-ét teszi ki. A második legjelentősebb a charioni kevertvérű.
Fontos árucikkeik: halak, tengeri élőlények, hús (marha), ló, tengeri kereskedelem (Birodalmi Áramlat)


A hozzászólást spamagitor összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. 4 Júl. 2011 - 20:34-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 4 Júl. 2011 - 20:31

Conos Charon

(fél Franciao. Méretű tartomány, 270,000 km2)

A tartományt csak a Nagy Folyók honaként emlegetik, mivel rajta keresztül, halad át a négy nevezetes nagy folyó a Cavaras, Suin, Valsura és a Numbis. A terület síkvidéknek számít és hatalmas gazdagságáról híres, melyet minden bizonnyal a hatalmas csatorna és öntözőrendszerének, a kedvező klímának, továbbá a folyók áradásai alkalmával visszamaradt termékeny talajnak köszönheti. A Kormányzóság éléskamrájaként emlegetett vidéken a megművelt területek aránya a legsűrűbb a birodalomban. Nem meglepő, hogy a tartomány legfontosabb kereskedelmi árucikke a különböző gyümölcsök, zöldségek, haszonnövények és gabona.

A tartományban van a székhelye a Conossai Rend, amely egyike az Albus főrend egyik nagyhatalmú varázslóiskolájának és nevéből fakadóan a provinciális fővárosban, Conossában foglal helyet. A Conossai Rend jele a két búzakalász által közbe zárt homorú oldalú háromszög-szerű szimbólum. A rend tagjai zöld és aranyszín köpenyükről ismerhetők fel…

Legjelentősebb népcsoportok: újcharioni kevert, lemán, fanalev, voran
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Hétf. 18 Júl. 2011 - 10:14

Szia!

Egy-két dolog szemembe ötlött, miközben olvasgattam, ezekről pontosítást kérnék:

1)
Idézet :
Katonai rétegből származó sem birtokolhat minden esetben mágikus tárgyat. Kényes téma…
Ez mit takar?

2)
Idézet :
Gazdag tartomány, nagyon csekély a szegénység. A rabszolgák is jól tartják.
Vannak rabszolgák a Kormányzóság területén? Én azt hittem az a rendszer már a múlté, ha volt egyáltalán ebben a világban valaha. Ha vannak, akkor komolyan módosítani kell az eddigi leírásokat! Ezért kérném ezt minél hamarabb vitassuk meg!

Mordel
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   Pént. 22 Júl. 2011 - 15:22

SZia!

Rabszolgaság!

Valamilyen szinten a középkorban is voltak rabszolgák. Itt tulajdonképpen nem a római mintára történő nagyipari rabszolgaságot kell érteni, hanem egyfajta csekély számban működő háztáji rabszolgaságot. Amúgy a zsellérség és a jobbágyság is egyfajta rabszolgaságként fogható fel.

A rabszolgaság egyébként nem sokat dob a latba szerintem. Az ókori görögországban is volt háztáji rabszolgaság és "kellett" is. A római gazdagság is elképzelhetetlen lett volna akkoriban a rabszolga munkaerő nélkül. Ősi Egyiptomról természetesen nem is ejtek szót. Egészen a XIX. századig bezárólag igen nagy jelentőséggel bírtak a rabszolgák a társadalmak alakulására. XVIII. század román egyház a cigányokat egyházi rabszolgaságba taszította. Sőt még manapság is vannak a harmadik világ számos pontján. Egyébiránt Magyarországon is van a rabszolgaság egy formája ami ugyan nem törvényes, de jelen van, (de ezt inkább nem részletezném).

A rabszolgaság mint olyan szerintem illik a sötét világképbe. Byliosban egyházi rabszolgák jelen vannak. A Saahirg birodalom egésze a rabszolgaságra épül, a hadsereg jelentős részét is köteles (ugyan nagyon jól tartott) rabszolgák alkotják és a szolgálati idő után megfelelő szabadságlevél jutalomként hagyják el a sereget, vagy folytatják magasabb rangig. Charionban szerintem háztáji rabszolgaság van nem annyira jelentős, de jogilag sincs tiltva. Ugyanakkor szigorú szabályok vonatkoznak a rabszolgatartásra, melyek jelentősen csökkentik szerepét a Birodalomban.


Katonai réteg mágikus tárgyak használatáról.

A katonai rétegbe tartozó nemesség egyértelműen birtokolhat ilyen tárgyat. Bár szerintem minden esetben a tárgy feltűnést kelthet és kelt is. A varázsló rendek ellenőrzései -elég gyakran- ezeket az egyéneket érintik.

A katonai réteg többi tagja szerintem bizonyos szolgálati idő és vagy feljebbvalói engedély, ajándékkal szerezheti meg a jogot a birtokláshoz.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Charioni társadalmi összetétele   

Vissza az elejére Go down
 
Charioni társadalmi összetétele
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Elenhaar rpg :: Elenhaar :: Világ :: A charioni oikumené-
Ugrás: