Elenhaar asztali szerepjátékkal kapcsolatos fórum
 
HomeKeresésRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Lors kultusza

Go down 
SzerzőÜzenet
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Lors kultusza   Hétf. 15 Nov. 2010 - 17:06

Lors - vagy más neveken Lortis, Lort, Lohrr - a legvéresebb Isten a charioni pantheonban.
Első megjelenése 3 évezredre vezethető vissza. Ott jelent meg akkoriban a harcosok támogatója, a honfoglalók igazi segítője. Valószínűsíthető külső származása az Istencsaládba, mivel már az ősi palatan írásos emlékek is megemlítenek egy bizonyos Véres Atyáról, a harcosok védelmezőjéről a Nép őséről. Az charioni szakrális erőknek sikerült többé kevésbé letörni ezen arculatát a honfoglaló, majd szövetséges, később pedig szervesen a Birodalomba tagozódó palatán népek hitvilágából és a továbbiakban az Anya egyik gyermekeként jelenik meg. Ekkoriban -a yalan vér hígulásával és a hihetetlen népszaporulattal együtt- szép lassan növekedni kezdett a férfiak társadalmi szerepe, ez a tény is hozzájárulhatott a hímnemű entitások terjedéséhez. (az ősi időkben minden bizonnyal az Anya gyermekeit is az Angyali Karhoz sorolták, ők lehettek azok irányítói, vezetői) A következő felemelkedése majd másfél évezredre tehető, mikor a Fényességes úrnő eltűnt és eljött a Kormányzóság kora. Az így megjelenő és felerősödő harciasabb férfi vezetői rétegnek - a kormányzó által - szüksége volt a megfelelően működő hadászati doktrína és hadsereg mellett egy a erős ideológiai támaszra. Ekkor jött a képbe a Véres Atya vagy más néven Lors.

Az anya papnői kiemelt helyre helyezték őt és fivérét Odrost az Anya mellé, mint igazi Isteni gyermekeit. Félig tudatos és mesterséges félig pedig magától fejlődő két istenségről beszélhetünk. A hadisten egyre nagyobb súlypontott kapott a Birodalom folyamatos militarizálódása következtében. Legjobban a Nyugati és Déli tartományokban terjedhetett el - a periféria és a háború súlytotta területeken.

A káoszidőket a legsikeresebben Nagy Terrosqua, Sycia, Bransiora tartományban -és természetesen a Nyugati Kardokban- vészelte át. Napjainkban legjelentősebben ezekben a tartományokban található meg, kiegészítve Hilgoria-Mahana, Deonolos tartományokkal. Továbbá Maga-Holiaban is egyre jelentősebb szerephez jut a napjainkban.

Ugyanakkor a legfontosabb vallási központja A Három Kard Szövetségében van. Itt államvallássá változott, már-már egyistenhit felé kacsingat. Az Anyát és Odrost csak elhanyagolható népesség és réteg tiszteli ott. A Három Kard területén Lors egy teljesen különálló egyháza működik. Ez pedig a Ulsovita egyház. Ulsavo Lors harcos papjai és kolostorerődei, templomai szolgálják az egyház legfőbb bástyáit. Az egyház ch. u. 320.-ban szakadt el végleg a charionitáktól.
A charioni egyházzal nem állnak háborúban azonban gyakran vannak nézeteltéréseik, melyek okát valószínűleg az Ulsoviták radikálisan militáris felfogásában kereshetjük. A charioni Charionita irányzatát követő konzervati Lorsita hívők és az Ulsoviták között legtöbbször hűvös a viszony.

Egyenlőre ennyi
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Lors kultusza
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Elenhaar rpg :: Elenhaar :: Világ :: A charioni oikumené-
Ugrás: