Elenhaar asztali szerepjátékkal kapcsolatos fórum
 
HomeKeresésRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Byliosi Tellame hit

Go down 
SzerzőÜzenet
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Byliosi Tellame hit   Csüt. 25 Márc. 2010 - 20:03

A Tellame hit keletkezése tulajdonképpen a Káoszidők forgatagáig vezethető. Valószínűsíthető tehát, hogy ezen időszak alatt (úc. e. 500-1-ig) keletkezett maga a vallás. Nem meglepőek ugyanakkor a hasonlóságok a Charioni Pantheonnal, mivel gyakorlatilag azt használva terjedt szét a Káosz idők utáni Byliosz területein. A charioni hármak vallása egyfajta gazdatestként szolgált Tellame követői számára. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban szaladhatott végig a tartományi és a környező területeken. A régi Istenek követői/papjai két dolgot tehettek. Vagy ellenálltak és nagy valószínűséggel mágián végezték, vagy behódoltak a patriarchának (Tellame legfőbb papjának) és viszonylag szabadon folytathatták vallásuk gyakorlását. Azonban ez a szabadság szép lassan eltűnt. A nagy zsinatok évtizedről évtizedre, szinte észrevétlenül csempészték bele a Hármak vallásába Tellame igazi tanításait.

Az Anya például eleinte Tellame feleségeként jelent meg, ám a később (1-2 generációval később) már Tellame jóságos és gyógyító angyalaként olvashatunk róla a krónikákban. Napjainkra már szinte teljesen szétdarabolódtak az Ősi istenek. Megmaradt csonkjaira pedig egy titokban működő szervezet, a Belső Inkvizíció vadászik.

A királyságban egyházmegyerendszer van. Minden megye élén az adott érsek áll. Ezek az érsekek különböző szektákba tömörülnek, meggyőződésüktől függően (melyik irányzathoz, ahogy ők nevezik Tellame arcához tartoznak). A szekták élén a bíborosok állnak. A bíborosok felett pedig a patriarcha.

Az érsekek a saját szektáik alatt teljhatalmú urak.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Byliosi Tellame hit   Pént. 26 Márc. 2010 - 15:40

Az előző hozzászólásomban megemlítettem a Belső Inkvizíciót. Úgy gondoltam további kifejtésre epekedik e téma, így folytatom az eszmefuttatásomat.

Tehát! Az Inkvizíció, egy igen erős, független (közvetlenül a patriarcha alá tartozó) és meglehetősen előkelő rangban álló szervezete magának a katolikus Tellame egyháznak. Feladata az eretnekek kiirtása. Itt értendő Tellame minden Szentjének, Angyalának, manifesztációjának "helytelen", "téves" és, ami a legfontosabb a Királyságra és magára az Egyetemes Rendre veszélyes hitek, hittételek kiírtása. Az Egyház szerint ebbe a kategóriába tartozik az Ősi Istenek helytelen imádata és Tellame-vel egyenlő vagy netán (Isten bocsássa meg) magasabb rangba emelése. Továbbá a Fekete Sárkány eszmerendszerét egyenesen a gonoszság elenhaari manifesztációjaként emlegetik az egyház teológusai. "Elfajzott barbár hordák" mutat rá egyik kiáltványában maga XIII. Evanthos patriarcha.

Láthatjuk hát az egyház hozzáállását az idegen eszmékhez, gondolatokhoz.

A Belső Inkvizíció azonban egy sokkal titokzatosabb és rejtélyesebb szervezet. Betudható ez annak, hogy tagjai teljesen ismeretlenek, tevékenységüket titokban végzik. Rebesgetik, hogy voltaképp egyetlen feladatért hozták létre őket: Mégpedig, hogy elősegítsék Tellame igazi arcának felébredését. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a papok és egyéb hitszolgák min is fáradoznak. Az igazság az, hogy Tellame jelenleg rengeteg idegen aspektussal rendelkezik, melyek nyíltan vagy rejtve az ősi charioni Istenekkel engednek szorosabb összefüggést. Valószínűsíthető, hogy a színfalak mögött tevékenykedő szervezet e tarkaságok és ősi entitások kipurgálására jött létre és tevékenykedik ma is. Így érthetővé válik az a mende-monda miszerint, összefüggést feltételeznek egyes magas rangú szekta bíborosok meggyilkolása és a Belső Inkvizíció tevékenysége között.


A hozzászólást spamagitor összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Csüt. 1 Ápr. 2010 - 9:43-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Byliosi Tellame hit   Pént. 26 Márc. 2010 - 15:42

Következő hozzászólásomban, majd a szektákról és különböző aspektusokról lesz szó, de itt még vannak dolgok melyek egyeztetésre várnak.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Byliosi Tellame hit   

Vissza az elejére Go down
 
Byliosi Tellame hit
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Elenhaar rpg :: Elenhaar :: Világ :: A charioni oikumené-
Ugrás: