Elenhaar asztali szerepjátékkal kapcsolatos fórum
 
HomeKeresésRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Az Anya kultusza

Go down 
SzerzőÜzenet
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Az Anya kultusza   Csüt. 25 Márc. 2010 - 20:04

Ide kérem az Ősanya hitével kapcsolatos hozzászólásokat.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Az Anya kultusza   Csüt. 25 Márc. 2010 - 20:27

Na akkor, amit eddig sikerült kifőznöm.

Na tehát, az Anya sokban hasonlatos a földi hármas anyaistennőhöz. Itt az Anya minden yalanok(a mai ember őse) ősanyja, de elképzelhető hogy akár még a világ más fajai is tisztelettel tekintsenek rá(pl a tündék pantheizmusa), mindenesetre a különféle embernépek majdnem mindegyikének hitvilágában megtalálható. Ez sokszor csak egy töredék aspektus, vagy már nem ismerik valódi származását ilyesmi.

A charioniak úgy tartják, hogy ők tisztelik a legtisztább formában az Anyát, és ebben van is némi igazság. Sőt a császárnők eredetileg valóban az ő méhéből származtak. Ebből származik az ún. császárnői(erre kell majd egy jó név, mert egy alapvetően nőjogú társadalomban - mégha napjainkban már nem is az - nem hiszem hogy ilyen uralkodó titulus lenne:D) kultusz. Ebben az irányzatban tulajdonképpen az anya az egységet jeleníti meg, illetve a tőle való származás az alapja az uralkodásnak. Persze felvetül a kérdés, hogy akkor a kormányzó miért ülhet oly biztosan a trónján. Elsőként jegyezzük meg azt, hogy amikor eltűnt a törvényes uralkodó, nyilvánvalóvá vált hogy az interegnum állapot tarthatatlan, viszont a háborúskodások egy újfajta világot jelentettek( ez nem azt jelenti hogy a nők nem voltak elég harciasak, csupán azt, hogy a világ egyre ridegebb lett), melyhez férfikéz kellett így egyértelmű volt hogy a homo regius egy férfi lesz. De hogy uralmát legitimé tegyék, összeházasítják az anya helytartójával a főpapnővel. Ebből persze a politika a történelem folyamán sok bonyodalmat és kínos ügyet kreált.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Az Anya kultusza   Csüt. 25 Márc. 2010 - 20:43

Ezenkívül persze van a hivatalos vallás. Itt az anyát hármas alakjában tisztelik. A szűz, a nimfa és az anya. Ez a papnőknek 3 fázist is jelent a tanulásban. Ennek persze még jobban utána kell néznem. De nagyvonalakban annyit tesz, hogy a szűz tiszta, és feddhetetlen, jó érzékkel tanulja a mágiát és a jóslást, edzi testét. A nimfa azaz a papnő már elmerül a teremtés és a termékenység misztériumában, érett nő, ekkortájt lehet betölteni a legmagasabb egyházi tisztségeket, ekkortájt szüli gyermekeit is. Az ezután következő anya , már a családi tűzhelyért, a nyugalomért, békért felelős, átadja ismereteit az ifjaknak. Illetve van egy negyedik alak, ami igazából sose volt erős oldala, és nem is külön aspektus igazából, de mégis a nők valahogy kötődnek az éjszakához, a holdhoz, és emiatt az elmúláshoz(márcsak a születés miatt, mert ami egyszer megszületik az el is múlik), néhány vénasszony átlép ebbe a "negyedik" állapotba, ekkor már megismeri az elmúlás, a halál, a sors titkait. Persze ezeket a feladatokat mondhatni szívesen hárította fiára aki amellett hogy a halál valódi misztériumát uralja, a birodalmi hivatalnokok patrónusa is (persze mint láthattuk néhány morzsát megtartott magának)
Ezek a papi csoportok részt veszenk a birodalom nőinek nevelésében is. Minden charioni nő legyen az bármilyen származású is, életének adott szakaszaiban néhány hónapra osztozik a papnőkkel tanulmányaikban, és köztük él.(persze minőségbeli és tudásanyagbeli különbségek vannak a különböző társadalmi osztályok között)


A többi embernép, valóban nem tiszteli íly tisztán az anyát, kivéve talán a mahayu törzseket, de igazából még őkse. Férfiisteneknek rendeli alá, kiházasítják, több istennőre bontják és még kitudja mit tesznek vele. Ezeknek terméke pl. a harcias szüzek fejvadász testvérisége a puszták népeinél és egyéb furcsaságok.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
A csendbiztos
Moderator
Moderator
A csendbiztos

Hozzászólások száma : 31
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: Az Anya kultusza   Szer. 7 Júl. 2010 - 13:09

A következő adalék a charioni lovagi kultúrával kapcsolatos. Maga a lovagi kultúra igen korlátozottan van jelen charionban. Tény, hogy jelenleg a nehézlovas a legütőképessebb seregnem, ennek fényében használják, de nem jellemző, hogy kialakult volna mint külön kaszt ill. katonai/nemesi réteg, legalábbis szerintem. Viszont úgy vélem, hogy a lovagi módihoz, mégis van egy közelálló része a helyi kultúrának. Ezek pedig az Anya Védelmezői. Ez egy elit társaság, mely csakis a legjobbak közül válogat, sokszor már gyermekkorban ráakadnak a az ígéretes ifjakra akikben kellően magas fokon ég a hit lángja, de emellett képesek fegyverrel óvni az Anyát és követőit.
Tehát lelkületben lovagok, származásuk szerint is azokkal analógok általában. Harcmodoruk meg az idők folyamán sokat változott, jelképeiket és egyes technikáikat őrzik és nagy becsben tartják, de fegyverzetben mindig is a leghatékonyabbat, leginpozánsabbat és az általuk hordozott fényhez és dicsőséghez legméltóbbat használják.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Az Anya kultusza   

Vissza az elejére Go down
 
Az Anya kultusza
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Elenhaar rpg :: Elenhaar :: Világ :: A charioni oikumené-
Ugrás: