Kezdésnek felvetnék pár témát! Osztályozás! Értem ez alatt, hogy harci, világi, alvilági, mágikus...
Másik meg, hogy "valószínűleg" a világin belül: a keresés, vagy észlelés nevezetű képzettség.
Úgy gondoltam szakítani kéne azzal a dnd-s ötlettel, miszerint külön legyen csapdafelfedezés, titkosajtó keresés, követés... szóval arra gondoltam lehetne ez a keresés nevű képzettség (nyilván megfelelően drágított költségekkel, mivel a fent említett ex képzettségeket tartalmazza).
A lényeg és csavar az egészben, hogy mégsem hagyjuk el teljesen a fent említett képzettségeket, csak berakjuk a talentrendszerbe: pl:
Csapdakereső! - fokozatonként plusz pontokat kap a csapdákkal kapcsolatos keresés próbákra
Titosajtó kereső! - fokozatonként plusz pontokat kap a titkosajtókkal kapcsolatos keresés próbákra
Jó ember figyelő! - fokozatonként plusz pontokat kap az emberekkel kapcsolatos keresés próbákra (követés, lerázás, arc keresése a tömegbe...)
...
Szóval így képzeltem el.
És van még a tarsolyomban egy 3. téma: a Nyelvismeret képzettség. Legyen e holt nyelv képzettség külön, vagy esetleg nevezzük ősi fajok nyelvének és akkor azokat nyilván egyrészt azért tanulja nehezebben mert nem beszélik másrészt mert alapvetően egy másik faj hangképző szerveire van kitalálva. Nyilván a mágiánál fontos. (én még talán az Angyalistenek, szellemekkel való kapcsolatteremtésbe "szakrális mágiába" is belevenném ezt az ősi nyelv ismeretet, tehát egy elfeledett nyelv szavait használja az isteni csatorna kialakítására - persze ez csak egy ötlet, később a szakrális mágia fejezetben tárgyalandó).