Elenhaar asztali szerepjátékkal kapcsolatos fórum
 
HomeKeresésRegisztrációBelépés

Share | 
 

 A mágia alapkoncepciója

Go down 
SzerzőÜzenet
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: A mágia alapkoncepciója   Hétf. 29 Márc. 2010 - 13:55

A mágikus iskolák, metódusok rendszerével kapcsolatos hozzászólások
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: A mágia alapkoncepciója   Kedd 30 Márc. 2010 - 21:02

Na hát!

Alapkoncepció

Alapkoncepcióként meg kell említeni, hogy egy képzettség próba alapú mágiarendszerről beszélünk. A varázslatot akkor hozod sikeresen létre ha a célszám (jelenlegi %-os koncepció szerint adott százalékra, persze a varázslat megfelelő módosítóival) alá dobsz.


Mágikus kifáradás

Következő szempont az, hogy nyilván a varázsló ne végtelen számú varázslattal dolgozzon.

Tehát be kell vezetnünk egy amolyan mágikus kifáradás szerű dolgot. Ez ténylegesen azt jelenti, hogy a varázsló testében tárolt mágikus energia (varázslat közbeni) felszabadulása mennyire tépázza meg a testét. Azt, hogy ez minél kevesebb károsodást okozzon, minden varázslónak külön tanulnia és edzenie kell a testét.

Ez az edzés egyáltalán nem ugyanaz mint a harcosok fájdalomtűrése, mivel ez egy teljesen más technikán alapul (a varázsló a testéből kiáramló mana adott "manakapukon" keresztül áramlik a külvilágba (ezek pl. szív, fej, ágyék, kézfej, száj) és ezeket a manakapukat erősíti meg különböző mágikus illetve nem mágikus eljárásokkal és koncentrációval.

Az ősi vérrel és mágikus fókusszal születettek ilyen szempontból nagyobb előnyben vannak, mert ők eleve rendelkeznek ezekkel a "megerősített kapukkal". Ez alapvetően abban nyilvánul meg, hogy ők adott mennyiségű ilyen mágikus kifáradás pontot (MTP) kapnak pluszba. Nem hiába figyelhető meg az a tény, hogy azon varázslók kik nem rendelkeznek ezen előnyökkel hamarabb öregednek, gyorsabban gyengülnek és a betegségek ellen is kevésbé ellenállóak, bőrük aszottá, ráncossá válik.

E tény annak tudható be, hogy ha egy varázsló kimeríti MTP tartalékát akkor onnantól kezdve a fáradságtűrés pontjaiból vonódik le és ezen veszteségek szép lassan kimerítik a szervezetét, tehát maradandó még mágiával sem (vagy igen nehezen) gyógyítható károsodásokat szenved. Játéktechnikailag minden x-edik alkalomkor, mikor egy varázsló a Fáradság pontjaihoz nyúl véglegesen veszít egyett az összes testi főértékéből, mely még mágiával sem gyógyítható. (Lehet hogy kellően radikális megoldás, de a mágia nem játék, és a nagy hatalom nagy veszélyekkel is jár Twisted Evil )

Mágikus fogékonyság

Ez egy esetleges pont amit Eledhel barátommal folytatott beszélgetésünk vetett fel mint lehetséges megoldást. Erre a problémára később a fejlődésrendszernél kitérek majd.

Maga a kifejezés és egyben háttér arra szolgál, hogy ha megvan az illető karakternek akkor képes a testében a mágikus energiákat megkötni és a testén lévő manakapukon azokat kiengedni ha nincs akkor nem.

Szó, mi szó, a mágikus fogékonyság nem egy gyakori jelenség Elenhaaron. Legalábbis az utódfajoknál. Ezen jelenség náluk jó, ha 1000 egyedből 1nél jelenik meg, míg az ősibb vérrel rendelkezőknél ez a szám 100:1re is módosulhat, pl. az tisztább tündék (ősi vér háttér 3) közül 10ból 1 rendelkezik ezen háttérrel. Az ősfajoknak (ősi vér 4-5) pedig majd, minden tagja birtokolja e hátteret.

A mágikus fókusz háttérrel születettek esetében mindenképpen birtokolja e hátteret (és valójában a háttér költségébe bele van építve)
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: A mágia alapkoncepciója   Kedd 30 Márc. 2010 - 21:18

Említettem az előbbi hozzászólásomban az Ősi vér hátteret és a Mágikus Fókusz hátteret. Hát vegyük számba ezeket is az érthetőség végett.

Mágikus Fókusz háttér:

Mágikus Fókusz háttérről akkor beszélünk, ha a karakter valamely felettébb ritka és titkos csillagzat alatt fogan vagy születik (a tudós fők mind két esetre tudnak példát hozni). Továbbá számos krónika emleget különféle (sötét) praktikákat, rituálékat, melyek a születendő gyermeket felruházzák eme adománnyal. A mágikus fogékonyságnál is ritkább háttér. Több fokozata ismeretes. Minél magasabb fokon viseli e hátteret a karakter (nyilván ez a játékos karakternél meghatározható a maximum) annál jobban bírja a mágikus kifáradást. Tehát alapból rendelkezik bizonyos mennyiségű MFP-vel és minél magasabb fokon van meg a háttér annál többel.

Ősi vér háttér

Az ősi vér háttérrel az ősök és azok leszármazottai rendelkeznek. Minél magasabb szinten van annál közelebb állnak a teremtés hajnalától létező tisztavérű fajokhoz. Ez karakterek esetében igen limitált lesz. Talán csak a tündéknél lesz megengedett 3-as szintű háttér. Az ősi vér lényege a mágia szempontjából, hogy nagyobb eséllyel fordulnak elő a mágikus fókusszal rendelkező karakterek, így pl. olcsóbban vehetik fel ezt a hátteret vagy csak a mágikus fogékonyságot (talán).
???
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: A mágia alapkoncepciója   Szomb. 15 Jan. 2011 - 12:53

Üdv Mindenkinek!

Régen íródtak már ezek a hozzászólások és azóta az én fejemben is sok dolog megváltozott a mágiarendszerrel kapcsolatban.

Tulajdonképpen az Egységesített Mágiarendszer eredetileg kiötlött modelljét részben eltörölném ugyanakkor részben meg is tartanám. Első ilyen pont, amiért eltörlendő: az unalmasság, az egyes hagyományok különlegességének eltűnése/csökkenése és a misztika hiánya.

Az új elképzelés abból fakad, hogy az Ősök nagy tudású mágiatudói a saját "szféráikon" belül (ezek a szférák valójában a fajok közötti különbözőségen alapul) belül különböző irányzatokat, más néven, Hagyományokat hoztak létre. Ezután a Hagyományok alakultak, szétforgácsolódtak, majd összeolvadtak az idők folyamán...

Az elmélet a következő. A varázslók 99,9% csak egy hagyományt képes elsajátítani egész életében. Ezek a hagyományok ugyanis mind külön-külön alapokat, elméleti rendszereket kívánnak, melyeket az említett varázslók csak egyszer képesek kialakítani a tudatukban egész életük során. Talán a kőtömb és a már megformált szobor hasonlata a legjobb. A követ még százféleképpen lehet alakítani, de ha már elkészült egy szobor akkor azt szinte lehetetlen újra formázni, mert a darabkák elvesztek és arra a formára lettek szánva amire.

Azonban egy másik mágiaelméleti tétel az is, hogy valójában a hagyományok, így vagy úgy de 50-60%-ban le is fedhetik egymást. Ennek nyilván a közös eredet, vagy netán egyéb kapcsolat lehet az oka.

Ha egy varázsló egy adott hagyományt szeretne elsajátítani, akkor azon belül mindenképpen meg kell tanulnia az alapokat. Ez egy mágiaelméleti és világnézeti alaptézis, melynek végső célja, hogy megalapozzon egy, olyan Hitet, amellyel a varázsló képes létrehozni a varázslatait (hit alatt, akaraterőt, lelkierőt, vagy akár egy Istenbe vetett hitet is lehet érteni, a lényege a hit, a hit arra szolgál, hogy felszabadítsa az egyén testében lakozó energiákat (esszenciát) és ezzel varázsoljon, ebből következhet, hogy a szakrális hatalom "Hívei" is valamiféle varázslást használnak, melyet ők persze az Istentől eredeztetnek, bár tény, hogy itt igen heves a mágiaelméleti vita és nem kevés mágiatudó végezte csúfosan nézetei terjesztése miatt)

Ha elsajátította az alapokat akkor azután specializálódhat nyugodtan, ahová szeretne. Ugyanis egy egész Hagyományt sem lehet elsajátítani egy (vagy netaán 2-3) emberöltő alatt, így a varázslók gyakran specializálódnak és egy irányba terelik magukat. Az átlagos varázsló a Hagyománya kb. 40%-át ismeri. A mesterek 60%, a nagymesterek tudása akár 80-90%-ot is elérheti.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
mordel
Moderator
Moderator


Hozzászólások száma : 226
Join date : 2010. Mar. 30.

TémanyitásTárgy: Re: A mágia alapkoncepciója   Hétf. 24 Jan. 2011 - 8:17

Szia!

Én az egyedi hagyományok mellett a mágiahasználókat is szeretném jobban egyedivé tenni, nemcsak a specializálódás útján, hanem egyedi képességek útján is. Pl.: ne mindenki azonos idő alatt tudja visszaszerezni a manáját és más dolgok is egyedivé tehetőek.

Mordel
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
spamagitor
Moderator
Moderator
spamagitor

Hozzászólások száma : 297
Join date : 2010. Mar. 25.

TémanyitásTárgy: Re: A mágia alapkoncepciója   Hétf. 24 Jan. 2011 - 13:32

Ezzel természetesen teljesen egyetértek. Ezek azonban amolyan finamhangolások lehetnének, amik a rendnél/iskolánál külön le lenne írva.
A mana visszanyerésre egyébként én temérdek módszert szeretnék kidolgozni. Különlegeseket, akár ezek is tanulhatók lennének az egyes hagyományokon belül.

A hagyományokat egy új topicban kezdeném el rendezni.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: A mágia alapkoncepciója   

Vissza az elejére Go down
 
A mágia alapkoncepciója
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Elenhaar rpg :: Elenhaar :: Szabályrendszer :: Mágiarendszer-
Ugrás: